خواب همه‌چیز است

کتاب خواب
در یک بعداز ظهر سوزان و تفتیده در یک دهکده دورافتاده در هند، زنی از معبدی بیرون می‌آید و فقیری را می‌بیند که زیر سایه درختی چرت می‌زند. زن جلو می‌رود و کاسه مقابل پای گدا را برمی‌گرداند و چند سکه در آن می‌اندازد. صدای سکه‌ها، مرد گرسنه و ژنده‌پوش را بیدار می‌کند. زن به او می‌گوید: «سکه‌های بیشتری گیرت می‌آید اگر وقتی خوابی، کاسه‌ات را طوری بگذاری تا رهگذران بتوانند برایت پول بریزند.»

مرد ژنده‌پوش می‌گوید: «برای چندتا سکه نمی‌خواهم خواب ارزشمند و شیرینم را تباه کنم.» غلتی می‌زند و در لحظه به خواب عمیقی فرو می‌رود.

این روزها شاید کمتر کسی را پیدا کنیم که با بحران بی‌خوابی، کم‌خوابی یا بدخوابی دست‌وپنجه نرم نکند و آرزوی یک دل سیر خواب بی‌کابوس، عمیق و بدون پریدن‌های مکرر را نداشته باشد.

این موضوعی است که آریانا هافینگتون، نویسنده آمریکایی – یونانی‌تبار و بنیان‌گذار و سردبیر هافینگتون‌پست را وا داشته در موردش کتابی بنویسد. او خودش سال‌ها درگیر مساله خواب بوده است؛ از زمانی که پدر و مادرش از هم جدا شدند و او مجبور شد تختی را با مادر و خواهرش سهیم شود و شب تا صبح از بی‌‌خوابی پر پر بزند، خواب دغدغه‌اش بوده است.

پژوهشی در آلمان نشان می‌دهد، بوی اسطخودوس در فضای اتاق خواب به خواب بهتر کمک می‌کند.

برهنه خوابیدن بهتر از لباس خواب و لباس خواب بهتر از لباس خانه است. بدترین نوع لباس برای خوابیدن، لباس کار است.

دمای اتاق خواب باید کم باشد و اتاق خنک، تاریک و عاری از تبلت، تلفن هوشمند و تلویزیون.

خانم هافینگتون، که ۱۵ کتاب نوشته و رئیس و سردبیر هافینگتون‌پست است، سال‌ها با بی‌خوابی‌های مزمنی دست و پنجه نرم کرده که او را به مطب ده‌ها خواب‌درمان و مشاور کشانده است. او در این کتاب راه‌حل‌هایی را برای برقراری یک رابطه دل‌انگیز با خواب ارائه می‌کند که بر اساس اسناد و مدارک علمی و تاریخی پیدا کرده است.
راه‌هایی گاه بی‌رحمانه و گاه از شدت سادگی غیرقابل باور، برای اینکه مغز راه شبانه طبیعی‌ را در پیش گیرد و بدن به آرامش برسد و خواب بر ما چیره شود؛ او می‌گوید این روزها دیگر تیم‌های ورزشی حرفه‌ای، یک مربی خواب استخدام می‌کنند تا مطمئن شوند، ورزشکاران و قهرمانان‌شان به اندازه کافی می‌خوابند.

arianna-huffington

کتاب «انقلاب خواب» اصلا کتاب خشک و پیچیده‌ای نیست. نقل قول‌های روسی، انگلیسی و  هندی (مثل همان روایت بالا) و شعرهایی یونانی دارد از زبان بزرگان درباره خواب. حتی از شعر معروف مولوی هم وام گرفته است:

در این کتاب به این داستان مثنوی اشاره شده که یک یهودی، مسیحی و مسلمان با هم قرار می‌گذارند هر کس که شب خواب بهتری دید، حلوایی را که تهیه کرده‌اند، فردا بخورد. یهودی گفت من خواب دیدم موسی مرا به کوه طور برد، مسیحی گفت عیسی مرا به آسمان چهارم و خانه خورشید برد و چون یهودی خوابش در زمین بوده و من آسمانی‌ام، حلوا از آن من‌ است؛ مسلمان گفت خواب دیدم مصطفی به من گفت کجای کاری که آن دو سرگرم معراج‌اند و تو بی‌نوا خسبیدی، برخیز و حلوا را بخور.

پس بگفتندش که والله خواب راست
تو بدیدی وین به از صد خواب ماست
خواب تو بیداریست ای بو بطر
که به بیداری عیانستش اثر*

[alert type=secondary close=no]

از کتاب:

تا به حال شده در هتلی آنقدر عمیق و راحت خوابیده باشید که آرزو کنید بالش و تخت و تشک را با خودتان ببرید و باز هم شیرینی این خواب نغز را بچشید؟
بعضی از هتل‌ها مثل مَریوت، مراکز پژوهشی عظیم و لابراتوارهای ریز و درشتی دارند و بر اساس نتایج این آزمایش‌ها، تصمیم می‌گیرند در اتاق‌ها چه عطری باید به مشام برسد تا مسافران راحت‌تر بخوابند. آنها حتی روی بوی شوینده‌ و نرم‌کننده ملحفه‌ها، جنس و نوع پارچه‌ها و تمیزکننده‌های اتاق هم تحقیق می‌کنند و به طور خاص و جدی روی خواب مسافران‌شان سرمایه‌گذاری علمی و تجاری می‌کنند.
[/alert]

کتاب انقلاب خواب به ما می‌گوید چطور فرهنگ خوابیدن در این سال‌ها رنگ عوض کرده و سلامت انسان‌ها را هم به خطر انداخته است. او که مدت‌ها روی موضوع خواب پژوهش کرده، در این کتاب می‌گوید فقط با برقراری رابطه تازه با خواب، که یک سوم زندگی روزانه‌مان را پر می‌کند، می‌توانیم بخش‌هایی از روابط شخصی، اجتماعی و حتی جنسی خود را ترمیم کنیم.

خانم هافینگتون که همه ترفندهای خوابیدن را امتحان کرده، هیچ نظر مثبتی درباره قرص‌های خواب آور ندارد و این نوع قرص‌های رنگارنگ را که هر روز بیشتر و متنوع‌تر می‌شوند، بخشی از صنعت خواب می‌داند:

[alert type=secondary close=no]

از کتاب:

در سال ۲۰۱۴ میلادی در ایالات متحده، بیش از ۵۵ میلیون نسخه پزشک برای تجویز قرص خواب نوشته شده است؛ یعنی بیش از یک میلیارد دلار. پژوهشی در سال ۲۰۱۳ میلادی نشان می‌دهد، بیش از ۹ میلیون آمریکایی یعنی ۴ درصد کل بزرگسالان این کشور، قرص خواب مصرف می‌کنند. تعداد زنان مصرف‌کننده قرص خواب بیش از مردهاست و سفیدپوست‌ها بیش از بقیه نژادها طرفدار و مصرف‌کننده قرص خواب هستند. بر اساس این تحقیق، افزایش سن و تحصیلات رابطه مستقیمی با افزایش مصرف قرص خواب داشته است.

داروی خواب‌آور، بیش از ۵۸ میلیارد دلار در جهان گردش مالی دارد و پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۱۹ به حدود ۷۷ میلیارد برسد. بازار پرسود و بی‌ضرری که مردم را از فکر امکان وجود خواب بی‌قرص دور می‌کند. پرونده‌های فراوانی در دادگاه‌ها گشوده شده که بر اساس آنها افراد بعد از مصرف بعضی از این داروهای خواب‌آور، در خواب و بیداری، کارهایی کرده‌اند که اصلا به خاطر نیاورده‌اند. در یکی از این موارد زنی، شبانه چند هزار دلار با کارت اعتباریش خرید آنلاین می‌کند. دادگاه‌ها هم فقط تولیدکننده‌ها را موظف کرده‌اند روی برچسبی، خطر استفاده از این داروها را یادآوری کنند و به مصرف‌کننده‌ها هشدار دهند. همین و بس.
در حالیکه در بعضی از ترکیبات این داروها گاهی ماده‌ای وجود دارد که سال‌ها پیش در برخی از قرص‌های «ضدحساسیت» مصرف می‌شده و حالا ممنوع شده است. [/alert]

آخر کتاب پرسشنامه‌ای طراحی شده که بر اساس آن می‌توانیم به خودمان در مورد وضعیت خواب‌مان، امتیاز دهیم و بر اساس این امتیازها پیشنهادهایی برای بهتر خوابیدن‌ پیدا می‌کنیم.

*در متن انگلیسی کتاب این روایت اینطور خلاصه شده:
“Yours is the truest dream, because it had immediate effect in your waking life.” What matters is how quickly you do what your soul directs”

[schema type=”book” url=”https://www.goodreads.com/book/show/25893700-the-sleep-revolution” name=”The Sleep Revolution: Transforming Your Life, One Night at a Time” description=”کتابی درباره خواب، بی‌خوابی، کم‌خوابی و بدخوابی و تاثیر آنها بر کار و زندگی ما و راه‌هایی برای بهتر خوابیدن.” author=”آریانا هافینگتون” publisher=”Harmony” pubdate=”2016-04-05″ edition=”یکم – ۴۰۰ صفحه” isbn=”1101904003″ hardcover=”yes” ]

5 Comments

  1. یاسین :) پاسخ

    ممنون خانم هما.
    آیا این کتاب به فارسی هم ترجمه شده؟ اگر شده، لطفا اسم انتشاراتش رو بفرمایید.
    ممنون از مطلب خوب تون.

    1. هما

      بحث اصلی‌اش نیست اما ته کتاب کلی ارجاع داده به مقاله‌هایی برای مطالعه بیشتر که در اونها اشاره کرده. کلا این کتاب برای عموم مردم و به زبان ساده نوشته شده.

نظر شما