صبحانه با نان برشته؛ مربا انبه و هلو با اسپرزه

mango jam
با بلایی که در مراحل طولانی مرباپزی بر سر میوه‌ها می‌آوریم و شکر و شهد و شیرینی‌ای که به ضرب و زور حرارت به پوست و گوشت‌شان وارد می‌کنیم تا تبدیل به یکی دو شیشه رنگارنگ شکر‌آب جاافتاده شوند، دیگر هیچ نشانی از ذخایر دنیا و آخرت در آن همه گیلاس و آلبالو باقی نمی‌ماند. تازه برای پدر و مادرهایی با مشکلات دیابت، فشار خون و بیماری‌های مختلف که هوس مربای صبحانه هوش از سرشان می‌برد، چه باید کرد؟
شاید کمی سخت باشد، مثلا پدر و مادرها را قانع کنیم که می‌توانند مربای خام را روی نان برشته صبحگاهی بمالند؛‌ آن هم مربایی که بدون قل‌زدن، جوش‌خوردن و لعاب و قوام‌آوردن در محلول «آب‌شکری» که در جان‌شان سَم می‌شود، درست شده باشد. شاید برای بعضی‌ از ما هم ساده نباشد، بپذیریم که می‌توان با کمک تخم شربتی یا دانه چیا و اسفرزه، مربا را قوام‌دار کرد و پیش از شکرک‌زدن، ته شیشه را هم لیسید.
قبلا در گوشه آشپزخانه گفته بودیم، چطور می‌توانیم  برای مربا، به جای شکر، از شیرینی‌های طبیعی مثل  شیره درخت افرا و برای قوام از چیا یا تخم‌ شربتی استفاده کنیم. این بار در گوشه آشپزخانه شماره ۷۹ در کنار سلسله خوراکی‌هایی که می‌خواهیم برای مراقبت از پدر و مادرها پیشنهاد کنیم، «مربا یا مارمالاد انبه و هلو و زردآلوی تازه» را با ترکیب اسفرزه و چیا پیشنهاد می‌‌کنیم. برای آنهایی که نمی‌توانند لب به قند و شکر بزنند، آنهایی که نیاز به ویتامین واقعی میوه دارند و پدر و مادرهایی که خوراکی‌های یواشکی و به دور از چشم فرزندان را با عذاب وجدان می‌بلعند و نیاز به کمی «آرامش در حضور دیگران» دارند، شاید پیشنهاد بدی نباشد.

[alert type=secondary close=no]

اسفرزه یا اسپرزه:

این گیاه که پوست آسیاب‌شده‌اش در دستور شیرینی، کیک، نان و مرباهای گیاه‌خواران و خام‌‌خواران زیاد دیده می‌شود، خواص زیادی دارد. به دلیل حالت لعاب‌پذیرش می‌تواند چند برابر حجم خودش متورم شود و مربا و شیرینی را حجم دهد و جابیاندازد و جایگزین دقیقه‌های زیادی جوشاندن میوه در آب‌شکر شود.

در ایران در استان‌های شرقی شناخته‌شده‌تر است و در طب گیاهی زیادی از آن استفاده می‌شود. می‌گویند دستگاه گوارش را تر و تمیز می‌کند و بهترین انتخاب برای کمک طبیعی به دستگاه گوارش است.  چیزی که همه در موردش تفاهم دارند این است که برای بیماران دیابتی بسیار مفید است و کلسترول بد را کاهش می‌دهد. برای همین به این بیماران توصیه شده روزی یک تا دو قاشق چای‌خوری از این پودر را در سوپ، ماست یا سس سالاد (روغن زیتون و آب لیمو) بریزند تا به سوخت و ساز بدن کمک کند.
این روزها که خیلی‌‌ها دنبال مواد فیبری برای لاغری و درمان طبیعی و راه‌انداختن سرراست برخی مناطق هستند، پوست اسفرزه می‌تواند رفیق گرمابه و گلستانی باشد، چون ظاهرا آب همه مواد غذایی را به خود می‌گیرد و مثل یک فیبر بقیه مسئولیت بدن را به عهده می‌گیرد. برای همین به کسانی هم که بیماری التهابی روده دارند، خوردن پوست آسیاب‌شده اسفرزه توصیه شده است.
[/alert]

موادی که نیاز داریم:

– نصف یا دو سوم یک انبه رسیده
– دو تا سه زردآلوی شیرین و رسیده
– یک هلوی سرخ و سفید و خوش‌عطر
– چند برش کوچک زنجبیل تازه رندیده (دلبخواه)
– دو قاشق غذاخوری سرپر پوست آسیاب‌شده اسفرزه
– یک تا دو قاشق غذاخوری تخم چیا یا تخم شربتی خیسانده و لعاب‌انداخته
– دو قاشق غذاخوری آب لیموترش تازه
– یک قاشق غذاخوری پوست رندیده لیمو تازه
– یک حبه هل ساییده
– کمی زعفران دم‌کشیده و رنگ‌انداخته

mango jam

روش: 

۱- پوست ساییده اسفرزه را با کمتر از یک پیمانه آب ولرم مخلوط می‌کنیم و بعد از هم‌زدن می‌گذاریم کنار تا لعاب بیاندازد و قوام بیاید و مثل یک خمیر چسبنده شود

۲- بقیه مواد را (به‌جز تخم شربتی یا دانه چیا) در مخلوط‌کن آنقدر آسیاب می‌کنیم تا یک‌دست و نرم شود. در آخرین مرحله تخم شربتی و اسفرزه جاافتاده را اضافه می‌کنیم و یک دور دیگر آنها را با هم مخلوط می‌کنیم.

۳- مربا آماده است و باید در شیشه پاکیزه و دردار حفظ شود. باید چند ساعتی در شیشه دربسته بماند تا جا بیافتد و آماده خوردن شود. دو هفته فرصت داریم که این مربای سالم و بدون ماده افزودنی و نگهدارنده را مصرف کنیم.

 

[alert type=secondary close=no]

کلسترول و اسفرزه:

یک پژوهش نشان داده کسانی که دچار چاقی مفرط بوده‌اند با شش هفته خوردن مقدار مشخصی از اسفرزه در برنامه غذایی روزانه‌شان موفق شوند، سطح کلسترول را به شکل مطلوبی کنترل کنند. برای این برنامه غذایی باید با پزشک مشورت شود.

قلب و اسفرزه:

پژوهش‌های زیادی نشان داده فیبرهایی مثل اسفرزه می‌توانند یک رژیم غذایی سالم برای قلب را شکل دهند. اسفرزه می‌تواند خطر ابتلا به بیمای‌های قلبی را کاهش دهد، چون فشار خون را کم کرده و سطح چربی خون را سرو سامان می‌دهد و ماهیچه‌های قلب را تقویت می‌کند.

دیابت و اسفرزه:

بیماران دیابتی که باید به صورت مداوم قند خون را کنترل کنند، با مصرف اسفرزه می‌توانند تا حد زیادی به تعادل قند خون برسند. یک پژوهش ثابت کرده مصرف پنج گرم اسفرزه دو بار در روز می‌تواند به بیماران دیابتی نوع دو، در کنترل قند خون کمک کند.
[/alert]

 

پژوهش‌های تازه درباره اسفرزه یا اسپرزه
مربا با ترکیب اسفرزه با نگاهی به اینجا

3 Comments

  1. Maryam پاسخ

    ای واااای ای وای….
    آنچه خوبان همه دارند تو یکجا داری که!!
    مواد طبیعی، مناسب وضعیت گوارش و سازگار با دیابت. دستور ویژه برای مامان من!
    چقدر خوبید آخه؟! مرسی، باشه؟
    مرسی!

نظر شما