کی گفته نقاشی هرچیز وقتی قشنگ است که مثل خودش باشد

خانم معلم و آقای نقاش

غزاله، پرنده‌ای کشیده که خانم معلم نقاشی از آن راضی نیست، چون شباهتی به پرنده‌های معمولی ندارد. معلم نقاشی کاغذی روی نقاشی می‌چسباند و برای «ولی محترم دانش‌آموز غزاله» می‌نویسد:

ولی محترم دانش‌آموز غزاله،
با سلام، غزاله‌جان در نقاشی ضعیف
است. لطفا با او در خانه تمرین شود تا
هرچیز را همان‌طور که هست نقاشی کند
و رنگ‌هایش از خط بیرون نزند.
با تشکر

خانم معلم می‌گوید «توی نقاشی، هرچیز وقتی قشنگ است که مثل خودش باشد»؛ اعتقادی که بر اساس آن باید بخش بزرگی از هنر کهن و نو را دور ریخت. آقای نقاش اما جور دیگری فکر می‌کند…
کتاب خانم معلم و آقای نقاش را علی‌اصغر سیدآبادی برای گروه سنی ب و ج نوشته و علیرضا گلدوزیان، تصویرگری کرده.

خانم معلم و آقای نقاش

پرنده سرامیک پیکاسو

پرنده سرامیک، پابلو پیکاسو

در آشفته‌بازار کتاب کودک که گاهی آدم تعجب می‌کند چطور کتاب‌هایی پُر از خشونت و مغالطه – اگر کمی بگردید، نمونه‌هایی از این کتاب‌ها را پیدا می‌کنید- در تعداد زیاد چاپ می‌شوند و بازار پُرسودی هم دارند، چاپ کتاب‌هایی مثل «خانم معلم و آقای نقاش»، امیدبخش است؛ کتابی مهربان که پُرگویی نمی‌کند، پند و اندرز نمی‌دهد و موضوعی را در قالب یک داستان کودکانه می‌گوید، که ممکن است برای هر کودک/انسانی پیش بیاید.
خانم معلم، غزاله را توبیخ می‌کند که «نه خورشید تو مثل خورشید است، نه پرنده‌ات مثل پرنده‌هاست، نه ابرت مثل ابرست و نه خانه‌ات مثل خانه‌هاست.» ذهن خانم معلم، چیزی غیر از بازآفرینی مو به مو را برنمی‌تابد و غزاله را در نقاشی «ضعیف» می‌داند.
غزاله نامه معلم و سند «ضعف»اش را با نگرانی به پدر نشان می‌دهد، چه خوشبخت است غزاله که پدرش با دیدن نامه، دختر را سرزنش نمی‌کند و صبر می‌کند تا نظر نقاشی را هم که اهل فن است، درباره نقاشی غزاله بپرسد…

به نظرم داستان این کتاب، دست تصویرگر را برای تصویرسازی آن باز گذاشته؛ چون موضوع داستان بر اساس نقاشی، نوشته شده و در داستان هم آمده که نقاشی غزاله شباهتی به نقاشی‌های معمول ندارد و رنگ‌آمیزی آن هم شبیه رنگ‌های طبیعی نیست و از خط، بیرون زده.
شاید علیرضا گلدوزیان که تصویرسازی‌هایش برای کتاب‌های «جوراب سوراخ» و «مداد سیاه و مداد قرمز»، ستایش شده‌اند، نقاشی‌های این کتاب را کمی با احتیاط کشیده و نخواسته فرم آزادتر و بی‌شباهت‌تری به نقاشی‌های آشنا را انتخاب کند.

شناسنامه کتاب:
[schema type=”book” url=”http://www.shabaviz.com/shabweb.htm” name=”خانم معلم و آقای نقاش” description=”معلم نقاشی غزاله، به پدرش نامه نوشته که چون نقاشی‌های غزاله شبیه واقعیت نیست، او در نقاشی ضعیف است…” author=”علی‌اصغر سیدآبادی – تصویرگر: علیرضا گلدوزیان” publisher=”شباویز” pubdate=”2002-04-30″ edition=”یکم، ۲۴ص، ۶۰۰ تومان” isbn=”‭9645050162″ paperback=”yes” ]

3 Comments

نظر شما